Може да не ви се струва голяма работа, но изборът на подходящия ергономичен стол за вашият офис може да допринесе за вашето здраве и комфорт. Седенето неправилно продължителни време може да донесе сериозен стрес на гърба, което да доведе до проблеми с гръбначния стълб. Нека научим повече за това как да изберете правилния ергономичен офис стол, така че да избегнете тези здравословни проблеми.

Разгледайте внимателно лумбалната (в областта на кръста) опора на стола

Столове без подходяща лумбална опора ще имат вреден и болезнен ефект върху долната част на гърба. Долната част на гърба има естествена вътрешна извивка и лошо проектираните столове ще причинят тази извивка да се изправи. Уверете се, че вашият стол ви помага да поддържате нормалната кривина на долната част на гърба, за да помогнете на гърба ви да е здрав. Грешно проектирани столове дори може да доведат до появата на дискова херния (Дисковата херния, разговорно и по-общо наричана дископатия, е състояние засягащо гръбначния стълб, при което се разкъсва външния фиброзен пръстен (anulus fibrosus) на междупрешленните дискове и това позволява на меката централна част (nucleus pulposus) да се деформира и да навлезе в гръбначномозъчния канал, като притисне структурите, които се намират в него)

Уверете се, че облегалката може да се регулира

Възможността да се наклони или коригира облегалката на стола ще се отрази на товара който долната част на гърба ще трябва да носи. Ако планирате да бъдете седнали през по-голямата част от деня, наклонената назад облегалка може да помогне за облекчаване на натиска върху гръбначните дискове и мускулите на долната част на гърба.

Уверете се, че седалката е с подходящ за вас размер

Седалките, които са твърде големи или твърде малки, могат да повлияят на вашия комфорт и здраве, когато ги използвате за дълги периоди от време. Когато търсите добър ергономичен стол уверете се, че седалката е подходяща за вас или за всеки, който ще я използва. Имайте предвид някои от тези критерии, когато преценявате размера на седалката:

  • Седалката трябва да е с около сантиметър по-широка от бедрата;
  • Таблата на седалката трябва да бъде разположена точно зад коленете.

Вижте част 3 на статията тук.