Ежедневно служителите в дадена фирма прекарват часове наред пред компютрите вършейки своята работа. Привидно, работата с компютър според повечето хора, натоварва човек психически, което всъщност не е напълно вярно. Хората занимаващи се с този вид работа изпитват натоварване почти колкото професионалните спортисти. Спазването на определени ергономични норми и здравни препоръки са в основата на преодоляването на опасността от проявяване на мускулно – скелетни и зрителни заболявания. Компютърът е жизненоважно средство за много различни професии и дейности, както за възрастни така и за деца. Но дългите периоди на използване на компютър могат да увеличат шанса ви за развитие на определени здравословни проблеми. Неподходящото използване на компютър може да причини мускулни и ставни болки, прекомерно натоварване на рамото, ръката, китката и разбира се напрежение и прекомерна умора на очите.

Децата могат да изпитат определени физически и психологически проблеми, ако играят компютърни игри прекалено дълго. Колкото и да е странно вие можете да намалите или избегнете тези рискове с правилните мебели (офис стол, работно бюро), по-добрата стойка и добрите навици, като например чести почивки и ограничаване на времето прекарано в игра на компютърни игри.

Травми, свързани с позата от използване на компютър

Болки в гърба и шията, главоболие и болки в раменете и ръката са често срещани компютърни наранявания. Такива проблеми с мускулите и ставите могат да бъдат причинени или влошени от лошия дизайн на работното място (бюрото), лошата стойка и седенето за дълги периоди от време без да ставате за почивка.

Въпреки че седенето изисква по-малко мускулни усилия, отколкото стоенето, то все пак причинява физическа умора, защото трябва да прилагате усилия да държите части от тялото си стабилни за дълги периоди от време. Това намалява циркулацията на кръвта до мускулите, натоварва костите, сухожилията и връзките, понякога води до скованост и разбира се болка.

Какво да направим за да предотвратим мускулни и ставни проблеми в следствие продължител;на работа с компютър

Съветите за избягване на проблеми с мускулите и ставите включват:

  • Седнете на регулируемо бюро, специално проектирано за работа с компютри;
  • Направете монитора (екрана) на компютъра на нивото на очите или малко по-ниско;
  • Разположете клавиатурата си на височина, която позволява на лактите да почиват удобно до вас;
  • Предмишниците ви трябва да са приблизително успоредни на пода и да са равни на клавиатурата;
  • Настройте стола си така, че краката да стъпват с цяло стъпало на пода;
  • Използвайте ергономичен стол, специално създаден, за да помогне на гръбнака да държи естествената си извивка, докато седите.
  • Използвайте ергономична клавиатура, така че ръцете и китките ви да са в по-естествено положение.
  • Правете чести кратки почивки и отидете на разходка или правете стречинг упражнения на бюрото си.